AI risico's: wat jij moet weten om AI veilig te gebruiken

Thomas

Gisteren kwam de NOS met een artikel waarin stond dat de overheid AI volop inzet, zonder altijd stil te staan bij de gevaren. Misschien heb je het ook gelezen. Dit soort berichten benadrukt voor mij hoe belangrijk het is dat we niet zomaar met AI aan de slag gaan, maar ook echt de risico's in kaart brengen.

Je kunt veel winnen met AI, maar er zijn zeker risico's die je niet kunt negeren. Dat is een van de redenen waarom ik vele bedrijven bezoek met mijn AI-presentaties. Ik wil niet alleen de kansen AI laten zien, maar ook de risico’s en hoe je deze deze slim en veilig beheert.

Ik laat je een aantal stappen zien die ik in mijn werk als vaak gebruik om ervoor te zorgen dat AI een krachtig hulpmiddel blijft – zonder dat het je voor onaangename verrassingen stelt.

Wat zijn de AI-risico’s waar je alert op moet zijn?

De gevaren van AI gaan verder dan alleen sciencefiction doemscenario’s. Denk aan zaken zoals:

  • Gebrek aan transparantie: AI-systemen zijn mysterieus. Je kunt niet altijd zien wat erin gebeurt, maar ze bepalen wél dingen over jou. En dat kan serieuze gevolgen hebben.

  • Discriminatie en bias: AI wordt getraind op data die bestaande vooroordelen kan bevatten. Hierdoor kunnen beslissingen oneerlijk uitvallen voor bepaalde groepen. Een voorbeeld? Algoritmes die solliciteerders beoordelen, blijken soms niet bepaald vriendelijk voor vrouwen of minderheden.

  • Privacyproblemen: AI werkt met data, jouw data. Zonder duidelijke regels kan die data zomaar gedeeld of misbruikt worden. Niemand wil dat z’n persoonlijke informatie zomaar rondzwerft.

Stappenplan: hoe je omgaat met AI-risico's

Het is één ding om te weten dat er risico's zijn; het is iets anders om er wat mee te doen. Daarom wil ik je graag een paar tips geven die je helpen om AI veilig en verantwoord te gebruiken. Het zijn stappen die ik zelf ook toepas en die voor veel bedrijven een wereld van verschil maken.

1. Start met een goede risicoanalyse

Voordat je met AI aan de slag gaat, is het slim om een check te doen op mogelijke risico’s. Stel jezelf vragen zoals:

  • Wat voor data gebruiken we? Bevatten die data biases?

  • Hebben we een systeem voor transparantie? Hoe zorgen we dat mensen begrijpen wat de AI doet?

  • Wat als er iets fout gaat? Wie is dan verantwoordelijk?

Een risicoanalyse hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het gaat er vooral om dat je nadenkt over wat er mis kan gaan en hoe je dat kunt voorkomen.

2. Blijf transparant en zorg voor uitlegbaarheid

Een van de dingen die ik altijd benadruk, is dat AI-beslissingen uitlegbaar moeten zijn. Je moet kunnen zien waarom een AI-systeem een bepaalde beslissing neemt. Daarom raad ik aan om altijd iemand in het team te hebben die de resultaten kan uitleggen en erop toeziet dat de AI eerlijk blijft. Dat maakt het verschil tussen vertrouwen en wantrouwen.

3. Ga voor lokale AI-Modellen

Wil je controle houden over je data? Overweeg dan om met lokale AI-modellen te werken, in plaats van alles naar de cloud te sturen. In onze notuleer-app Notizy experimenteren we hiermee. De data blijft veilig binnen de organisatie, en je bent minder afhankelijk van grote techbedrijven. Dat geeft niet alleen rust, maar verkleint ook het risico op datalekken.

4. Blijf op de hoogte van AI-Wetgeving

De wetgeving rond AI verandert snel. Er komen steeds meer regels bij, vooral vanuit de EU. Ik raad je aan om je regelmatig bij te scholen of iemand in je team aan te wijzen die de regels volgt. Zo ben je altijd in lijn met de wetgeving en voorkom je onaangename verrassingen.

5. Train je team op AI-Ethiek en veiligheid

Dit is misschien wel het belangrijkste punt. AI is niet alleen technologie, het zijn ook de mensen die ermee werken. De ervaring leert dat veel fouten en datalekken ontstaan vanuit onzorgvuldig gebruik van digitale systemen, dat was voor het AI-tijdperk al zo. Zorg dat je team begrijpt wat de risico’s zijn en weet hoe ze die moeten herkennen. Training over ethiek en veiligheid helpt enorm om AI op een verantwoorde manier in te zetten.

6. Maak mensen verantwoordelijk voor AI

AI is niet iets dat je er ‘even bij doet’. Het vereist toewijding en expertise. Daarom is het cruciaal dat je binnen je bedrijf mensen verantwoordelijk maakt voor AI. Dit betekent dat er specifieke teamleden moeten zijn die op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen, regelgeving, en best practices. Deze personen kunnen ervoor zorgen dat AI op een veilige en verantwoorde manier wordt ingezet, terwijl ze ook risico’s en kansen in de gaten houden.

Lukt het niet om dit intern te regelen? Schakel dan een betrouwbare partner in die verstand van zaken heeft en met je meedenkt.

Samen veilig aan de slag met AI bij Linku

Bij Linku zien we het als onze missie om bedrijven te helpen met een veilige en verantwoorde inzet van digitale techniek waaronder AI. We begeleiden je bij elke stap, van risicoanalyse tot implementatie, zodat jij de kansen van AI kunt benutten zonder voor verrassingen te staan. Of je nu advies nodig hebt of op zoek bent naar een partner die met je meedenkt, wij staan voor je klaar.

Laten we samen jouw AI-uitdagingen aanpakken. Neem contact op voor een gesprek over hoe we AI veilig en effectief in jouw organisatie kunnen integreren.

thomas spreekt over de risico's van AI

Stuur me een mail via thomas@linku.nl. Direct contact? Bel 024 3000 316 en vraag naar Thomas, of stuur me een berichtje op LinkedIn.

AI op je digitale deurmat

Ontvang praktische updates over events en AI-tips. Direct toepasbaar voor je werk.

Schrijf je nu in:

AI op je digitale deurmat

Ontvang praktische updates over events en AI-tips. Direct toepasbaar voor je werk.

Schrijf je nu in:

AI op je digitale deurmat

Ontvang praktische updates over events en AI-tips. Direct toepasbaar voor je werk.

Schrijf je nu in:

AI op je digitale deurmat

Ontvang praktische updates over events en AI-tips. Direct toepasbaar voor je werk.

Schrijf je nu in:

Hart voor verbinding, oog voor techniek

© 2024 Linku

Hart voor verbinding, oog voor techniek

© 2024 Linku

Hart voor verbinding,
oog voor techniek

© 2024 Linku

Hart voor verbinding,
oog voor techniek

© 2024 Linku